Sittning

Från Studentwikin.se
Hoppa till navigeringHoppa till sök

En sittning är en måltid som genomförs vid ett visst tillfälle. I restaurangsammanhang (särskilt på färjor och restaurangvagnar) talar man om olika sittningar, eftersom flera tillfällen krävs under kvällen/dagen för att alla gäster ska få plats.

Studentsittningar[redigera]

Sittning är i studentsammanhang en middag som intas på kårhus, nationer, sektioner, studentkorridoren eller annan passande plats.

Vad som ingår eller hur många rätter det skall vara varierar från sittning till sittning, men vanligtvis ingår alkohol i form av bland annat öl, snaps, vin och punsch.

Förutom mat och dryck så kan även klädseln variera på olika sittningar. Det förekommer allt från fracksittningar och kavajsittningar till sittningar där klädseln är helt valfri, liksom olika teman som gästerna förutsätts anpassa sin klädsel till.

Sittningar innefattar oftast Tal, och en hel del allsång, och många sittningar har en relativt tjock sångbok med studentikosa sånger.

Sittningar börjar enligt sed och tradition klockan 19:00.

Sittning förkortas ofta sits eller sitz (studentikos stavning).

Fjäsksittning[redigera]

När överkulla/övermas (introduktionsansvariga) fjäskar för de som har vunnit fjäskpriset, (ett pris man vinner genom att fjäska) detta genomförs genom en sittning med tillhörande fjäsk och mat. Detta är någonting som förekommer på Dalarnas Studentkår varje termin.

Se även[redigera]