Kvastkampen

Från Studentwikin.se - För studenter i tiden
Version från den 24 mars 2013 kl. 01.01 av 83.254.176.48 (Diskussion) (Kalmar - Kvastastan)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Kroppen Kräfver Kvastkamp!

Kalmar - Kvastastan[redigera]

Förklaringarna till varför Kalmar kom att bli kallad Kvastastan är många och blandade. Men det finns två historier som sticker ut mer än de andra. Den första handlar om att en gammal fogde på Kalmar Slott hette Qvast (därav en av verserna i Calmare Visan där "finns det ingen kvast, förrän lördagen". En annan är att det under de värsta hungesnöderna i Småland så var bönderna tvingade att ta med sig sina husgeråd in till marknaden på lördagen för att kunna sälja dessa och tjäna pengar. Och då ska man alltså på lördagen ha haft med sig kvastar. Men hur det än ligger till (det finns 20-talet alternativa förklaringar) så är Kalmar kvaststan och därmed säger sig det själv att det blir Kvastkampen.

Historia om Kvastkampen[redigera]

Kvastkampen har genom åren haft blandad besökandeantal från andra universitet. Sedan den första kvastkampen år 1990 så har antalet besökare varit blandat. Allt mellan 450 och 200 deltagare har varit med årligen där man bland annat tävlar i det prestigefyllda båtracet.

Den Gyllene Kvasten[redigera]

Kvastkampen är självfallet en tävling (eller en kamp om man så vill) där det bästa laget vinner. Detta lag blir då belönat med den Gyllene Kvasten. En ärorik trofé som man uppmuntras att förvara exemplariskt under resten av sin livstid.

Lite bilder[redigera]

Externa länkar[redigera]

Kvastkampens hemsida: http://kvastkampen.se/