Kategori:Kvasiföreningar

Från Studentwikin.se - För studenter i tiden
Hoppa till: navigering, sök
Fil:Studentoverall.jpg
En studentoverall av årgång 1998 (Programvaruteknik), ursprungligen från BTH. Ägaren är medlem i en "kvasiförening", här Kååtha kamrater Ronneby, vilket signaleras med västen.

Kvasiförening, (av latinets "quasi", liksom om, i betydelsen "utges för att vara (något)", och förening), studentikost begrepp som ofta används för specifika studiesociala grupperingar, oftast iklädda studentoverall, på framför allt mindre och yngre svenska universitet och högskolor (exempelvis Borås, Kalmar, Blekinge, Växjö, Gotland, Jönköping, Kristianstad etc.). Grupperna fyller inte upp till kraven på en verklig förening (av typen studentföreningar) och kallas av den anledningen för "kvasiföreningar" vilket kan exemplifieras med Jönköpingsbaserade Team Vostoks stadgar.[1]

Kvasiföreningar har ofta en hierarkisk struktur och alla som vill kan ej bli medlemmar, detta är den främsta anledningen till att grupperingen inte fungerar som en normal förening. Inträdesriter förekommer, liksom speciella igenkänningsmarkörer i klädseln. Framförallt är det studenter med studentoverall som ägnar sig åt att skapa kvasiföreningar.[2][3] De flesta grupperingar blir inte långlivade då gruppen ofta består av ett fåtal kamrater som under studietiden sammanstrålar med specifika igenkänningsmärken, såsom speciell väst eller annan utsmyckning på overallen. Det finns dock exempel på mer långlivade kvasiföreningar som sedermera fungerar som nätverk i yrkeslivet, exempelvis kvasiföreningen "Faust" som expanderat till ett flertal studieorter. Andra fortfarande verksamma kvasiföreningar som överlevt längre än en normal studietid (6 år - det vill säga normalgränsen för studiemedelsberättigande) är "Brutal-Akademien" (instiftat 1991), "Rymdälgarna" (1995-2007, älgen är utrotningshotad), Måndá (1996) och "Kååtha Kamrater" (1999) i Ronneby, Blekinge tekniska högskola (se externa länkar nedan).

Referenser[redigera]

  1. "Team Vostoks" stadgar
  2. Korhonen, Tanja, "Studiesociala hierarkier på Blekinge tekniska högskola", uppsats i sociologi, Blekinge tekniska högskola (Karlskrona 2002)
  3. Se exempelvis KK Ronneby, Måndá, Team Vostok, Jönköping eller Tits United, Kalmar

Litteratur[redigera]

Externa länkar[redigera]