Faust

Från Studentwikin.se - För studenter i tiden
Hoppa till navigeringHoppa till sök
^Faust^
logo
Grundat: 1992
Grundat: Umeå
Skola: Umeå Universitet
Ordförande: Åsa Albrecht (2022-2023)
Aktiv förening? Ja

Kort om ^Faust^[redigera]

^Faust^ är klubbmästeriet för Teknisk Fysik, Öppen ingång och Civilingenjörsprogrammet i Energiteknik, och verkar som en fristående undergrupp till F-sektionen. ^Faust^ arbetar aktivt för att skapa och vidhålla en god linjesocial miljö och känsla för studenter under F-sektionen, samt för att knyta band och öka gemenskap med andra linjer på Umeå universitet.

Faustare har god kunskap och erfarenhet om det studentikosa livet, samt en ypperlig förmåga att koka ärtsoppa och förtära punsch. Typiska tidsfördriv för faustare när de ej fixar fest är att gå på origo och delta i andra event anordnade av studenter.

Klädsel[redigera]

Faustare - Bär en röd slips kompletterat med en svart manchesterväst med rött sidentyg på insidan. När en faustare vill påvisa att denne är i "party-mode" sätts slipsen runt huvudet och västen vänds ut och in, förutsatt att denne är i stånd att utföra detta.

Faustokant - Ej fullvärdiga medlemmar som inte förtjänat sin slipps ännu bär röda horn och kallas för faustokant. Typisk faustokantgöra är att koka ärtsoppa, spexa, förflytta ^fausts^ inte så tunga högtalare faustiñon samt vara engagerad i superfesteriet. När faustarna anser att en faustokant har utfört ett bra arbete och är besitter nog god kunskap om studentlivet blir denne tilldelad en slips.

Samtliga medlemmar kan ses bära overall samt hoodie eller t-shirt med festeriets loga.

Återkommande event[redigera]

Event som ^faust^ arrangerar årligen, med få undantag är som följer

ÄmPPoS - Ärtsoppa med Pannkaka, Punsch och Sång. En sittning för alla inom f-sektionen som hålls första fredagen på mottagningen där det bjuds på ärtsoppa, pannkaka, punsch och sång. Historiskt skedde detta på torsdagar men det ogillades av matematikinstutitionen då en del n0llor kom i ej körbart skick till skolan för att skriva preppmatte prov dagen efter. Sittningen hölls första gången 1993 i Teknisk Fysiks kulvertlokal Göte. År 2022 hade sittningen 170 sittandes gäster. Sker i augusti

^Faust^ by Night - ^Faust^ förser n0llor med lek, mat och dryck runt nydala strand under den mysigaste aktiviteten på F-sektionens mottagning. Sker i september

Brädspelskväll by ^Faust^ - ^Faust^ jobbar på kårhuset Origo och bjuder Umeås studenter på en pubkväll med brädspel i alla dess former. Sker oftast någon gång på hösten

Overallsinvigning by ^Faust^ - En sittning där F-sektionens alla förstakursare får chansen att inviga sin overall så den kan börjas användas på riktigt. Allt som oftast med tillhörande aktiviteter så den blir så bekväm som möjligt. Sker november-december

Studentski by ^Faust^ - ^Faust^ fyller 1-2 bussar med F-sektionister och beger sig mot 4 nätter i skidorten Hemavan för studentski. Väl där bjuds det på korvgrillning, skidåkning, bastande, pulkaräjs och dans på Högfjällshotellet med studenter från hela Sverige. År 1997 var första gången ^Faust^ åkte dit. Sker i januari-februari

Bräntisfesten - Ett event med sina rötter i tidigt 1990-tal. Studenter från Umeå universitet får visa sina hantverkskunskaper genom att bygga en egen pulka som sedan ska tävla i ett pulkaräjs nedför Bräntberget. De tre kategorier som det tävlas i är snabbast, snyggast och säkrast. Utöver det så bjuds på skön musik, varm och kall dryck, hamburgargrillning samt en drös av andra aktiviteter. Sker i mars

Andra inte så återkommande event som ^Faust^ anordnat är

Faustikern - Ett nyktert sportevent som varierat mellan cykeltävling till bumperball-futsal

King Pin - En bowlingturnering med tillhörande dryck.

Sommarfesten - En sittning någon gång i juni där de studenter som fortfarande befinner sig i Umeå över sommaren träffas och tränar inför mottagningen kommande höst.


Ansvarsområden[redigera]

De mest betydelsefulla ansvarsområdena inom ^Faust^ är Ordförande, kassör, märkesansvarig, PR-ansvarig, bokningsansvarig, Tält/grill ansvarig och studentskiansvarig.

Sedan finns en rad olika andra ansvarsområden såsom erotikansvarig, punschansvarig, bångindrivare, fejdenansvarig, båting-ansvarig, pysselansvarig, trubaduransvarig, fika-ansvarig, bastuansvarig (hetsandes, bokandes och bastandes), OANSVARIG, origohetsare, superfesteriansvarig, innerspaceansvarig, webmaster, pun-ansvarig, ernst, valberedare och väderansvarig.

Utöver det så finns det personer som har extra ansvar över att silvertejp brukas på rätt sätt och alltid finns på plats då det behövs. Dessa personer väljs om varje år och om de har skött sin uppgift väl så får de klättra i kejdan av silvertejps-hierarki. Den är som följer

Pensionerad silvertejpsansvarig - Posten som erhåll då en varit silvertejpsansvarig föregående år.

Silvertejpsansvarig - Är mycket erfaren med verktyget och kan laga/fixa/lösa ALLT med silvertejp. Ansvarig över att de andra med ansvarsposter rörande silvertejp sköter sig och har med silvertejp. Bör men behöver dock ej ha med sig egen silvertejp.

Vice silvertejpsansvarig - Har inga problem med att konstruera en livflotte med silvertejp. Assisterar silvertejpsansvarig i sitt arbete att se över resterande.

Assisterande silvertejpsansvarig - Har silvertejp på bulk hemma. Assistera alltid med silvertejp så fort någon behöver.

Praktiserande silvertejpsansvarig - Kan inte riktigt alla knepen, men har dock alltid silvertejp på sig.

Konsulterande silvertejpsansvarig - Ger goda råd och synpunkter till de som behöver om hur silvertejp ska och kan användas.

Andra poster som kan tillkomma är

Avsatt silvertejpsansvarig - Om du missköter din roll för någon av ovan sagda ansvarsområden gällande silvertejp.

SilvertejpsOansvarig - Blir de som helt enkelt inte kan bete sig med detta ädla verktyg.

Konsumerande silvertejpsansvarig - Blir de som gör av med onödiga mängder silvertejp utan att åstadkomma något riktigt resultat.

^Fausts^ historia[redigera]

I begynnelsen skapade Gud Umeå universitet på sex dagar.

På den sista dagen skapade gud Faust och ur ett av Fausts revben erhöll han studenten. Gud gav Faust många förmågor, bland annat förmågorna att festfixa, underhålla samt att partaja.

I Edens lustgård lät Gud Faust och studenterna festa tillsammans, åka pulka eller bara socialisera, allt detta gjorde de givetvis nakna. Edens lustgård var en perfekt plats med bäckar av brännvin och älvar fyllda till bredden med bayersk öl. Gud gav dock Faust ett villkor för få bo i denna perfekta värld. Villkoret var att inte röra Eilivs dunk, en plastbehållare som befann sig i ett stort äppelträd i mitten av Edens lustgård.

Faust kunde hålla sig ifrån denna dunk relativt länge, men efter ett tag blev Faust trötta på bayerskt öl och brännvin, de suktade efter något lite starkare och med mer hemgjord karaktär. Detta begär blev med tiden för stort och Faust klättrade upp i trädet och drack ur den förbjudna dunken.

Gud blev rasande och kastade ut Faust och alla övriga studenter från Edens lustgård. Gud tog ifrån Faust deras exceptionella förmågor och blygheten smög sig på hos studenterna, de kände sig helt plötsligt alldeles för nakna.

Studenterna var givetvis mycket arga på Faust för att de hade orsakat denna enorma vrede hos Gud, och Faust funderade på ett sätt att nå förlikning. Man kom snabbt med en snilleblixt, studenterna formligen skrek efter något att ha på sig och vad vore bättre än ett plagg som täckte hela kroppen och som var bra att festa i? Faust skapade detta plagg som efter ett tag började kallas för ”overall”. Studenterna blev överförtjusta och alla gamla tvister föreföll vara lösta.

Men Faust saknade sina förmågor, studenterna ville inte längre gå på deras fester och Faust däckade numera efter att bara ha druckit någon enstaka sjua.

Det var här djävulen kom in i bilden. Djävulen smög sig på Faust när de var som mest sårbara, de satt ensamma i en capsring på 3G och grät tillsammans över sin misär. Djävulen gick fram till dem och gav ett förslag som Faust inte kunde säga nej till. Förslaget gick ut på att Djävulen gav tillbaks dessa underbara förmågor som Gud tagit ifrån Faust, den enda haken med det hela var att djävulen fick ta hand om Fausts själ i livet efter detta. Sagt och gjort, Faust kunde inte motstå förslaget på grund av deras enorma saknad efter förmågorna.

Efter den dagen har Faust, med en viss djävulsk touche, ordnat utomordentligt bra arrangemang för Umeås studenter, och det är något som de tänker fortsätta med…

Länkar[redigera]