6M

Från Studentwikin.se
Hoppa till: navigering, sök
6M
logo
Grundat: 1974
Grundat: Luleå
Skola: Luleå tekniska universitet
Ordförande:  ?
Aktiv förening? Ja


Historia[redigera]

'Sagan om Maskinteknologsektionen i Luleå börjar vid 1970-talet, då oljekrisen rasar i landet, riksdagen beslutat om en ny regeringsform och Ingemar Stenmark vunnit sin första världscupseger i specialslalom. Året är närmare bestämt 1974 och den tre år gamla högskolan i Luleå behöver en ny sektion för Maskinare.

Om än sektionens utbildningsutbud i början var lite skralt med Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik som enda utbildningsprogram, visade Maskinarna tidigt vilka som regerade på skolan. Detta gjordes genom att redan under sitt första år anordna en egen nolleperiod och dessutom vinna Rodden (universitetets motsvarighet till Oxfordrodden), en bedrift som kom att upprepas inte mindre än fem år i följd. Året därpå, 1975, utexaminerades sektionens första civilingenjörer på den nobla linjen Maskinteknik.

I begynnelsen ingick universitetets båda verkstäder Xp-M och Xp-El i Maskinteknologsektionen. Så år 1981 var det dags för ytterligare en förening att bildas, nämligen Philm och året därpå, 1982, hittade då sittande ordphörande en lokal som Maskinarna kunde uppehålla sig i mellan och efter föreläsningarna. Lokalen fick namnet Julius, men låg då i D-husets kulvertar. År 1984 föddes Datasektionen och i present gav M-sektionen bort föreningen Xp-El, och inte nog med det… Samma år antogs isbjörnen, även känd som ”den vite giganten” till Maskinarnas logotyp och 10-års jubilören fick sitt andra utbildningsprogram – Industriell arbetsmiljö, R.

År 1987 fick sektionen sitt tredje utbildningsprogram – Industriell ekonomi och 1988 sågs även Tekniskt basår posera som ett program under sektionen. Efter fem år utan nya program blev det 1993 dags för ytterligare ett program – Internationell materialteknik, EEIGM. Året därpå, 1994 fyllde Maskinteknologsektionen 20 år och jubileum av sällan skådat slag anordnades.

Under 90-talets andra hälft fick Luleå tekniska högskola en upplyftning i form av universitetsstatus och Sveriges första tekniska universitet såg ljuset. Då det senare började dra ihop sig till det fruktade millennieskiftet beslutades att även dåvarande R-programmet behövde en upplyftning. Resultatet blir det ”nya” R-programmet som döptes till Ergonomisk design och produktion.

År 2003 knoppades Industriell ekonomi av och bildade en egen sektion. Samma år fick Maskinarna även stifta bekantskap med sitt första och enda arena-program, nämligen Arena innovativ teknik och företagande (ITF). Bekantskapen blev kort och intensiv och bara några år senare lades programmet ned. 2005 hade det så återigen blivit dags att fräscha upp och modernisera det attraktiva R-programmet. Den här gången antogs namnet Teknisk design och bokstavsförkortningen övergick till att vara TD (även om R i viss utsträckning fortsatte att samexistera). Omkring samma tid övertogs också högskoleingenjörsutbildningarna Maskiningenör (MI), Industriell design (IDi), Flygteknik (Ft), Teknisk design (TD) och Bilsystemteknik (BST) från sektionen Ingenjörs- samt teknikersektionen (ITS) .

Maskinteknologsektionens historia sträcker sig inte bara genom tider av oljekriser utan även av energiransonering och kärnkraftsolyckor. För att kunna möta det framtida energibehovet beslutades att ytterligare ett civilingenjörsprogram skulle grundas och år 2009 antogs de första studenterna till sektionens nya program Hållbar energiteknik (HET).

Idag, år 2011 har kårobligatoriet avskaffats och det är längre inte nödvändigt att vara medlem i sektionen eller kåren för att kunna studera. För närvarande består sektionen av civilingenjörsprogrammen Maskinteknik, Teknisk design, Internationell materialteknik och Hållbar energiteknik, högskoleingenjörsprogrammet för Bilsystemteknik och Teknisk design samt Tekniskt basår. Subgruppen Philm har sedan ett år tillbaka övergått till att vara en kårförening och kvar finns nu subgrupperna Xp-M, 6M, Pi, Print och Julius.

Med M-styret i spetsen och med subgrupperna och medlemmarna i ryggen har det så blivit dags för Maskinteknologsektionen att ta sig an ett nytt decennium!

- See more at: http://www.m-sektionen.se/om/historik/#sthash.nhgzI3jR.dpuf

Program under sektionen[redigera]

De program som ligger under sektionen är

  • Civilingenjör Maskinteknik
  • Civilingenjör Hållbar energiteknik
  • Civilingenjör Internationell materialteknik (EEIGM)
  • Civilingenjör Teknisk Design
  • Högskoleingenjör Teknisk Design
  • Högskoleingenjör Bilsystemteknik
  • Tekniskt basår